Catalunya | Destacado | Territorios

DAVANT L’ACCIDENT LABORAL A LA MINA D’ICL IBERIA

Aquest dijous, tres treballadors han mort en quedar atrapats a 900 metres de profunditat per un despreniment a l’interior d’una mina, a Súria, al Bages. L’accident ha tingut lloc a la mina de potassa de Cabanasses, propietat d’ICL Iberia.

Les víctimes: dos joves estudiants que cursaven un Màster a l’Escola Politècnica Superior (UPC) de Manresa i un geòleg contractat per l’empresa propietària de la mina. Sembla que els dos estudiants hi treballaven amb un contracte de pràctiques.

Fa un parell de setmanes, moria un jove treballador en el muntatge del Mobile World Congress, a Barcelona. L’esdeveniment, que acollia les empreses més punteres del sector, es va desenvolupar amb normalitat, malgrat que la seva preparació havia esquinçat la vida d’un dels seus treballadors.

El capitalisme ens condemna a l’absoluta misèria, prioritzant els beneficis empresarials en detriment de la nostra salut i la nostra vida. Cada any, centenars de treballadors moren en accident laboral arreu de l’Estat, víctimes d’un sistema que ens explota, un sistema que no vetlla ni per la seguretat ni pels interessos de la majoria social.

Precisament, el sistema educatiu es troba insertat en aquestes dinàmiques, en aquestes relacions de producció i d’intercanvi capitalistes. L’educació capitalista, l’educació al servei de l’empresari, les alimenta i les reforça.

En aquest sentit, la Reforma Educativa, que apuntala la presència i el poder del capital en l’educació; permet que les empreses explotin els fills i les filles del poble treballador, amb contractes precaris i unes condicions laborals indignes.

Lamentem profundament aquest i tots els accidents laborals que, any rere any, colpegen la nostra classe, acabant amb la vida de milers i milers de persones arreu del món. El sistema capitalista és el responsable d’aquestes morts. ICL Iberia i la Universitat Politècnica de Catalunya en són còmplices.

És moment de respondre. És moment de lluitar per una altra educació i una altra societat.

Entradas Similares