Comunidad Valenciana | Resoluciones y posicionamientos | Territorios

Ante la consulta sobre la lengua vehicular en la Comunidad Valenciana

COMUNICAT

El proper 25 de febrer i fins al 4 de març, el govern de la Generalitat del PP emetrà en concordança amb la nova reforma educativa, una consulta per decidir la llengua vehicular del programa de classes: valencià o castellà. Esta votació en centres públics i concertats, afectarà xiquets des de segon curs d’infantil fins 4° de l’ESO i repercutirà especialment en l’adquisició i manteniment de la llengua valenciana, un idioma en situació de diglòssia en el territori. A més a més, no és una elecció «a la carta» sinó que té places limitades.

Des del Front d’estudiants entenem esta llei en el seu context: un atac clar del blaverisme desempenyorat pel PP i Vox cap a la llengua (tot i que Vox no té implicació en esta llei al estar fora del govern). Amb això l’objectiu del govern és que la posició del valencià es debilite més i més, el que contribueix a l’encalçament del nacionalisme espanyol, el que debilita la consciència de defendre les problemàtiques particulars de la nostra regió.

Aquest objectiu també va en línia amb la tendència general del liberalisme del retall als serveis públics al limitar els recursos destinats a l’ús i promoció de la nostra llengua. L’hem vist amb la retallada a 244 grups de l’Escola Oficial d’Idiomes l’any passat. La política lingüística del PP és una clara prioritat seua: volen promoure l’ús de l’espanyol i l’anglès, aquest últim enfocat també a la caracterització del País Valencià com economia de turisme, destí competitiu per a megacreuers. Aquesta és la reconstrucció després de la DANA que tenen al cap, ja no a soles la Generalitat de Mazón, sinó també el govern central de Sánchez.

En els últims dies, hem estat veient com les organitzacions estudiantils, docents i AMPES han respost amb mobilitzacions freqüents en defensa de la llengua i l’educació pública. Des del Front d’Estudiants insistim el nostre compromís amb el valencià, llengua vehicular de molts treballadors i estudiants de la nostra terra. És gràcies a la resistència popular de les valencianes i valencians que hem arribat fins a hui amb la memòria i les eines per fer front este atac i els que poden vindre.

Particularment en la ciutat de València denunciem la falta d’informació i presència en els centres d’aquesta qüestió, arribant fins al punt d’alguns casos on el tema és censurat i relegat a una qüestió de «llibertat individual». Diguem sí al valencià, i eixim als carrers passe el que passe, perquè sempre hi haurà motius per organitzar-se i lluitar, afiançant en cada centre d’estudi un far crític amb les condicions actuals, sense delegar les nostres forces en cap instituciò.

Definitivament, no podem permetre que en favor de l’optimització per la inversió estrangera en la nostra terra, se’ns despulle d’un vehicle essencial de la nostra expressió.

No podem permetre que l’ansia implacable del capitalisme pel seu propi benefici ens furte una llengua que generacions de valencians han pres en el seu dia a dia. És el moment de donar una resposta a l’ofensiva de la Generalitat en contra de la classe treballadora.

La llengua no és toca!

COMUNICADO

El próximo 25 de febrero y hasta el 4 de marzo, el gobierno de la Generalitat del PP emitirá, en concordancia con la nueva reforma educativa, una consulta para decidir la lengua vehicular del programa de clases: valenciano o castellano. Esta votación, en centros públicos y concertados, afectará a niños desde segundo curso de infantil hasta 4º de la eso, y repercutirá especialmente en la adquisición y mantenimiento de la lengua valenciana, un idioma en situación de diglosia en el territorio. Además, no es una elección “a la carta” sino que tiene plazas limitadas. 

Desde el Frente de Estudiantes entendemos esta ley en su contexto: un ataque claro del blaverismo desempeñado por el PP y Vox (todo y que vox no tiene implicación en esta ley al estar fuera del gobierno) hacia la lengua. Con esto, el objetivo del gobierno es que la posición del valenciano se debilite más y más, lo qué contribuye al ensalzamiento del nacionalismo español, lo que debilita la conciencia de defender las problemáticas particulares de nuestra región. Este objetivo también va en línea con la tendencia general del liberalismo del recorte a los servicios públicos al limitar los recursos destinados al uso y promoción de nuestra lengua. Lo hemos visto con el tijeretazo a 244 grupos de la escuela oficial de idiomas el pasado año. La política lingüística del PP es una clara prioridad y es de su interés promover el uso del español y el inglés, este último enfocado también a la caracterización del País Valencià como economía del turismo, destino competitivo para megacruceros. Esta es la reconstrucción después de la Dana que tienen en mente, ya no sólo la Generalitat de Mazón, sino el gobierno central de Sánchez. 

En los últimos días hemos estado viendo cómo las organizaciones estudiantiles, docentes y AMPAS han respondido con movilizaciones frecuentes en defensa de la lengua y la educación pública. Desde el Frente de Estudiantes remarcamos nuestro compromiso con el valenciano, lengua vehicular de muchos trabajadores y estudiantes de nuestra tierra. Es gracias a la resistencia popular de las valencianas y valencianos que hemos llegado hasta hoy con la memoria y las herramientas para hacer frente a este ataque y los que vendrán. 

En la ciudad de Valencia en particular denunciamos la falta de información y presencia en los centros de esta cuestión, llegando hasta el punto de algunos casos donde el tema es censurado y relegado a una cuestión de “libertad individual”. Digamos sí al valenciano, y salgamos a las calles ocurra lo qué ocurra, porque siempre habrá motivos para organizarse y luchar, afianzando en cada centro de estudio un faro crítico con las condiciones presentes, sin delegar nuestras fuerzas en ninguna institución. 

En definitiva, no podemos permitir que en aras de la optimización para la inversión extranjera en nuestra tierra, se nos despoje de un vehículo esencial de nuestra expresión. No podemos permitir que el ansia implacable del capitalismo por su propio beneficio nos quite una lengua que generaciones de valencianos han utilizado en su día a día. Es el momento de responder a la ofensiva de la Generalitat contra la clase trabajadora. 

La llengua no és toca!

Entradas Similares